Den gamle trappa ble som ny

bildet viser en dame stående nederst i en trapp

bildet viser en dame stående nederst i en trapp

-Det gikk som på en togskinne. Den gamle trappa ble akkurat så fin som vi hadde håpet, og Hestnæs Trappefabrikk leverte det de skulle til avtalt tid og til den prisen vi hadde fått tilbud om. Det kunne ikke gått bedre.

 

Det sier en storfornøyd huseier Hilde Strand på Lillehammer, som med en solid egeninnsats med pussemaskin og malerkost og nytt gelender og verdifulle råd fra Hestnæs Trappefabrikk, har fått en trapp som ser minst like flott og innbydende ut som den gjorde da den var ny.

 

Fikk gode innspill

Det er fem år siden Hilde Strand og samboeren David Mertz kjøpte huset fra 1989 i utkanten av Lillehammer. Derfra er det gangavstand til sykehuset der de begge jobber som anestesisykepleiere.

-Huset er veldig flott og fint, men det var gjort lite innvendig siden det ble bygget. I første etasje var det hvitt og rosa og tepper over alt. Vi pusset opp de viktigste rommene først. Det vil si kjøkken, stue og bad. Men inngangspartiet var fortsatt ganske flaut, og trappa var temmelig full av malingsflekker og søl etter alt oppussingsarbeidet. Entreprenøren vår fortalte at han hadde god erfaring fra før med Hestnæs Trappefabrikk, og han forslo at vi kunne ta en prat med dem. Det gjorde vi, og der fikk vi noen veldig gode innspill om hvordan vi kunne rehabilitere den gamle trappa og en prisantydning på hvor mye det ville koste. Vi fikk også et tilbud på en helt ny trapp slik at vi selv kunne sammenligne, forteller Hilde Strand.

 

bildet er sammensatt og viser trapp før og etter
Trappa før og etter rehabilitering

 

Ville ha tepper i trappa

Huseierne var lenge usikre på hva de skulle gjøre, men til slutt bestemte de seg for å beholde den gamle trappa.

-Det var veldig mye frem og tilbake. Den ene dagen hadde vi bestemt oss for å rive trappa, men dagen etter ombestemte vi oss. Vi var veldig ambivalente, og Randi (Johnsen) hos trappefabrikken var en solid psykisk støtte underveis. Det var overraskende liten forskjell i prisen på å rehabilitere og å bygge nytt, men en av grunnene til at vi bestemte oss for å la den gamle trappa få et nytt liv, var at vi fortsatt ville ha tepper i trappetrinnene. For det første synes vi det er behagelig å gå på, og for det andre er tepper mer sklisikkert, og det er viktig for oss som har to temmelig viltre gutter på tre og syv år, sier Hilde, og forteller at hun og samboeren selv sørget for å pusse og male trappa.

-Rehabilitering av trapper kan ofte være tidkrevende for oss, og i enkelte tilfeller nærmest like kostbart som ei ny trapp. I dette tilfelle gjorde vi kunden oppmerksom på dette, hadde god dialog om alternativene, og kom fram til den beste løsningen for dem, sier «støttekontakt» Randi Johnsen hos Hestnæs Trappefabrikk.

 

Krever håndverk og tilpasninger

Trappesnekker Tor Helland og hans kollega Mikael Fallbäcken har mange års erfaring med rehabilitering av gamle trapper. De brukte ikke mer enn et par dager på å ferdigstille den nye, gamle trappa til den unge familien på Lillehammer.

-Det var en del jobb med å fjerne alt det gamle, men det var vi klar over på forhånd. Du skal ha litt greie på det du driver med når du skal gjøre en slik jobb. Dette er ikke noe samlebåndprosjekt, men en jobb som krever håndverk og tilpasninger for å bli bra. Det var mye mer krimskrams før i tiden, og gamle trapper er ofte både spikret og skrudd på baksiden i vangen. Men i mange tilfeller er gamle trapper både veldig bra og solide, og det er grunnen til at vi som driver med dette ofte kan råde huseierne til å vurdere rehabilitering i stedet for å bygge helt nytt. Her hos Hilde Strand og David Mertz skiftet vi ut både spiler, håndløpere og stolper, og nå ser trappa ut som ny og den kommer til å vare i mange, mange år, sier Tor.

 

Tor Helland
Tor Helland

 

Hilde er glad for at familien bestemte seg for å ta vare på den gamle trappa. Hun synes det er hyggelig at de har klart å ta vare på noe av det som er originalt ved huset.

-Trappa har blitt akkurat slik vi hadde ønsket oss. Og nå er den både sikker og med forskriftsmessig avstand mellom spilene. Det var den ikke før. Nå trenger vi ikke lenger være bekymret for at barna skal sette fast hodene i trappa. Det gjorde de nemlig i den gamle. Dessuten har hun bedre miljøsamvittighet nå enn hun hadde hatt hvis de hadde revet og bygget nytt.

Også hos Hestnæs Trappefabrikk er de opptatt av miljøaspektet.

-Som Miljøfyrtårnsertifisert bedrift er jo gjenbruk noe av det vi er opptatt av, og vi stiller selvfølgelig gjerne opp slik at kundene kan bevare deler av de gamle trappene sine i de tilfeller hvor det er hensiktsmessig.

bildet viser "Kontakt oss"

Trappeskjema

Kontaktinformasjon

Adresse(Påkrevd)

Type trapp av interesse

Type trapp av interesse
Type trapp av interesse
Type trapp av interesse
Type trapp av interesse
Type trapp av interesse

Trappeåpningens dimensjoner

Returgelender

Trappeutførelse

Tilleggsinformasjon

Montering
Dra og slipp filer her, eller
Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 5 MB, Max. files: 5.
    Her kan du laste opp vedlegg dersom har tegninger/bilder som viser eksisterende trapperom eller ønsket løsning